SEA SALT CHOCOLATE MACARONS!


Jag ska vara helt ärlig. Det här är andra gången jag försöker mig på att göra macarons, och ingen av gångerna har det riktigt blivit som jag ville. De spricker och blir helt luftiga inuti, men en sak är säker, oberoende på hur de ser ut, är de helt galet goda. Macaronen är chokladig, men med en touch av havssalt, för att inte prata om chokladganachen på insidan. Om man låter dem stå i kylen över natten blir de ännu saftigare och godare. Receptet ger ungefär 25 stycken macarons.
 
Ingredienser
Sea salt chocoate macrons:
100 g mandlar, skållade och malda
3 äggvitor som antingen har stått framme i rumstemperatur i ett dygn, eller i varmt vatten i fem minuter
4 msk soccker
185 g florsocker
15 g kakao
1 msk havssalt
Kakao, att pudra ovanpå
 
Mörk chokladganache:
100 g mörk choklad
1 dl grädde
1 msk smör
 
Gör såhär:
Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott.Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har en bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite mer i smeten. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Efter cirka 20 minuter, strö över ett par flingor havssalt över varje kaka och pudra lite kakao ovanpå. Låt dem sedan vila ytterligare minst 40 minuter (sammanlagt 1 timme) på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Värm ugnen till 150 grader. Grädda ca 14 minuter. Ett tips är att försiktigt trycka från sidan på macaronskalet för att se om de är klara, rör själva toppen på sig är de inte klara. Låt svalna helt och ta sedan försiktigt bort dem från bakplåtspappret. Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Värm grädden och smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när grädden når kokpunkten. Häll grädden över chokladen och låt stå i några sekunder. Rör sedan tills chokladen smält och krämen är glansig. Låt stå i rumstemperatur tills ganachen börjar tjockna. Vill du skynda på processen så ställ in skålen en stund i kylskåpet.Klicka ut eller bred chokladganache på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, gärna en dag eller två innan de ska ätas
 

Lime- och hallonmoussebakelser


När man har lite tid, är dessa moussebakelser helt perfekta. De har flera element, men lyckas man blir de helt ljuvliga. När jag bjöd på dem häromveckan blev de otroligt uppskattade!
 
Ingredienser
Chokladbotten:
200 g mandelmassa
2 ägg
12 g kakao
 
Limemousse:
1 blad gelatin
1 äggula
30 g florsocker
1 lime, finrivet skal + 1 tsk pressad saft
125 g kesella, 10%
50 g vispgräde
1 äggvita
 
Hallonmousse:
Hälften av limemoussen
100 g färska eller frysta, men tinade hallon
2 msk florsocker
 
Gelé:
3 blad gelatin
1 1/2 dl hallonsaft
 
Mörk choklad till dekoration
1 ark plastfilm av typen som används till overhead
 
Gör såhär:
Skär plastfilmen i 6 remsor som är 7x20 cm stora. Rulla ihop varje remsa till en cylinder och tejpa ihop. Ställ cylindrarna på en bricka.
Chokladbotten: Värm ugnen till 200 grader. Riv mandelmassa och vispa ihop med ägg och kakao. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt en svalna. Stansa ut 6 tårtbottnar med cylinderformarna och låt bottnarna sitta kvar i cylindrarna.
Limemousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggula och florsocker pösigt. Tillsätt limeskal och kesella. Vispa grädden och blanda ner den. Ta upp och krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull tillammans med 1 tsk limesaft, värm på svag värme tills gelatinet smält. Låt svalna en aning och blanda sedan med resten av smeten. Fördela hälften av moussen över chokladbotten i cylindrarna och ställ kallt en stund att stelna.
Hallonmousse: Mixa hallonen och florsocker med en stavmixer till en jämn smet. Vänd försiktigt ner hallonpurén i den resterande limemoussen. Fördela hallonsmeten över den stelnade limemoussen i cylindrarna. Täck över och ställ att stelna i kyl eller frys i 4 timmar
Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och lägg dem i en kastrull tillsammans med lite av hallonsaften, smält försiktigt på svag värme. Blanda ned resten av saften och låt stelna en aning. Fördela gelén över hallonmoussen och ställ allt att stelna ett tag.
Dekoration: Ställ in en plåt i frysen. Smält hälften av den mörka chokladen i mikron. Blanda ner den resterande hackade chokladen och rör om tills all choklad är smält. Fördela chokladen med hjälp av en sked eller sprits i valfritt mönster på den kalla plåten försedd med ett bakplåtspapper. Låt stelna. Ta av plastfilmsformarna från bakelserna och dekorera med chokladdekorationer och hallon. Voila!

MOROTSKAKA!

 
Efter att ha bakat ungefär 150 kanelbullar den senaste månaden kände jag att det var dags för någonting annat. Därför blev det denna världsgoda morotskaka. Den är luftig och smarrig, för att inte prata om frostingen som är to die for.
 
Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
 
Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelfiaost
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt morotskakan svalna. Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred frostingen över morotskakan. Klart!


CHOKLADBISKVIER, SING HALLELUJA!

 
 
Här kommer mitt allra bästa recept, chokladbiskvier. Dessa är så goda att alla kalas blir hundra gånger kalasigare och alla deppiga höstkvällar tusen gånger mysigare. Receptet kommer från Leila och är lite pillrigt, men så värt det.
 
Ingredienser:
bottnar:
250 g mandelmassa                
1,5 dl strösocker
2 stycken äggvitor 
smörkräm:
1 stycken äggvita
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
saften av en halv citron
250 g smör
125 g mörk kvalitétschoklad (70 %)
till doppning:             
150 g mörk kvalitetschoklad (70 %)                            
 
Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.    
Smörkräm och doppning: Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen. Rör ner kallt espressokaffe. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga. Låt stelna i kyl eller frys. Smält choklad till doppning i ett vattenbad. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper. 
 

Voila!              


BULLKALAS!

 

Hur kan man bättre fira att det är onsdag än genom bullbak? Dessa kardemumma & kanelbullar är verkligen världens godaste, med en krispig yta och mjuk insida, fullproppad med smak. Receptet ger cirka 18 bullar!
 
Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
 300 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11 dl vetemjöl special
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker  till garnering
 
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Smula ner jästen i en matberedare tillsammans med mjölken, grädden, strösockret, 100 g av smöret, salt och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen släpper från kanten. Låt maskinen knåda degen i minst 20 minuter. Jäs degen under bakduk i 60 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Tag ut degen ur bunken och tryck ut den till en avlång platta utan att varken kavla eller knåda degen, cirka 2 cm tjock. Bred på smör och häll på råsocker och kanel. Vik degen på längden och skär i 18 strimlor. Tvinna ihop strimlorna till en varsin knut och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Jäs under bakduk i ungefär 45 minuter till dubbel storlek. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i cirka 12 minuter. När du har tagit ut bullarna i ugnen, pensla dem med sirapen blandat med lite vatten samt strö på strösocker. Ät och njut!
 
(receptet är från leila)
 
 
 

LET'S BAKE!

 
Kära bloggläsare.
Jag som står bakom bloggen - Un petit gateau - heter Sara Jändel och är en 18-åring som råkar vara maniskt intresserad av bakning. Här i min cyberspacedagbok ska det bakas och inspireras, njutas och läras. Vänta er mängder av goda tårtor och kakor i olika former. The sky is the limit.
 
Hoppas ni vill följa med mig.
Puss!
 
 
 

 

RSS 2.0