KLADDIGASTE KLADDKAKAN

 
Kladdkaksdags! Jag försöker så gott som möjligt visa upp olika bakverk här i bloggen. Tänk vad tråkigt det skulle vara med samma sak om och om igen. Jag tog bara för givet att jag hade gjort kladdkaka, då det känns som topp tre på vanligaste bakverken jag gör. När jag kollade lite i arkivet (vilket man förövrigt inte borde göra när man är hungrig) insåg jag att inte alls hade gjort det.
 
Här kommer i alla fall ett supergott grundrecept. Utifrån detta kan man självklart improvisera hur man vill. Kanske ha mer eller mindre kakao, hälla i malet kaffepulver eller kanske lakritspulver. Jag gjorde det i mindre formar, så känns det lite finare. Receptet räcker till en kladdkaka eller 6 små kladdkakor.
 
Ingredienser:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
 
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda ner socker, vaniljsocker och kakao. Blanda ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Smöra och bröa formen/formarna. Jag struntade i ströbrödet och körde på kakao istället. Grädda i ugnen på 175 grader mellan 13-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kladdkakan samt vilken ugn du har.
 
Jag serverade kladdkakan med lättvispad grädde, hallon och krossad choklad. Inte illa må jag lova!
 

VÅFFELDAGEN


Våffeldagen, en sådan himla genialisk idé! Jag älskar alla dessa dagar som påminner en om alla godsaker man bör äta såsom semlor, kanelbullar och så våfflorna idag då. Min middag för dagen ser ni ovan, frasiga våfflor med lättvispad grädde, blåbärssylt och hallon. Kan ju inte bli mycket bättre än så. Receptet ger cirka 10 laggar.
 
Ingredienser:
100 g smör
2 1/2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
 
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda de resterande ingredienserna och häll sedan ner smöret i smeten. Vispa slätt. Grädda våfflorna gyllenbruna i ett uppvärmt våffeljärn. Och det är inte svårare än så!
 

HALLON OCH LAKRITSMACARONS


Dagens lärdom; alla som säger att det tar några försök innan man får till sina macarons har så galet rätt. Äntligen känns det som att jag har fått in snitsen. För att få till dem måste man verkligen följa receptet slaviskt. Därför skriver jag ut ingredienserna i gram, inte bara mått, för att få det riktigt exakt. På lakritsmässan köpte jag lakritspulver, vilket jag har velat ha superlänge. Så nu har jag äntligen kunnat göra mina efterlängtade hallon- och lakritsmacarons. De fick mycket väl godkänt! Prova prova prova!
 
Ingredienser:
 
Macarons:  
55 g äggvita, rumstempererad (ca 1 ½)
50 g mandelmjöl, alternativt skållad, skalad och mald mandel (1 ½ rågad dl)
100 g florsocker (1 ½ rågad dl)
2 msk strösocker
1 tsk lakritspulver eller saltlakritspulver
svart hushållsfärg
 

Smörkräm:

80 g rumstempererat smör

1 dl florsocker
3-4 msk hallonsylt/puré
1 tsk vaniljsocker
 

Gör såhär:

 

Macarons:

Lägg äggvitorna i en skål, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Kör mandelmjöl och florsocker hastigt i en mixer till ett fint pulver. Men kör inte för länge, för då tränger mandeloljan ut och blandningen blir kladdig. Vispa äggvitan med elvisp i en ren och torr skål tills den börjar bli skummig. Tillsätt då 1 matsked i taget av sockret under fortsatt vispning. Fortsätt sedan att vispa tills marängen har blivit fast och blank. Vänd försiktigt ner mandelmjöl, lakritspulver och hushållsfärg. Blanda ihop med slickepotten. Fyll en engångsspritspåse med smeten och spritsa med rundtyll ut rundlar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåts papper. De kommer att bli större i ugnen så se till att det finns plats mellan kakorna. Låt dem stå och vila på plåten i 1 timme. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 –14 minuter. Håll koll de sista minuterna så att de inte blir för hårt gräddade. Flytta ner plåten om det behövs. Putta lite på en kaka – om den släpper från pappret så är de färdiga. Ta ut plåten och låt kakorna svalna helt.

 

Smörkräm: 

Ta fram alla ingredienser så dem hinner bli rumsvarma. Vispa florsocker, smör och vaniljsocker mjukt och smidigt. Tillsätt sedan sylten lite i taget under vispning. Smörkrämen kommer mest troligt skära sig, fortsätt då vispa på låg hastighet tills du ser att den går ihop. Spritsa sedan ut på dina macarons.

SKRATTIGA SELFIES OCH LAKRITSEUFORI

Oj oj oj, tänka sig! En hel vecka har jag lyckats hålla mig borta från bloggen, så jag tror jag härmed har slagit ett personligt rekord. Låt oss ta en titt på vad som har hänt sen sist!
 
Förra helgen var jag som sagt i Krakow. Jag och min fina Disa lyckades bland annat, under den största av stormar, hitta ett cupcakesfik. Där satt vi och smaskade på ovanstående, en Oreocupcake och en Peanut Butter Cup-cupcake. Så himla goda. Måste verkligen försöka improvisera ihop ett bra recept på liknande i framtiden.
 
Trots förra helgens äventyr ville jag så gärna hitta på någonting kul även denna. Så igår hoppade jag och Lova på tåget mot Stockholm för seminarium om etnisk mångfald, barnvaktning, ett-års-kalas samt den efterlängtade lakritsfestivalen. Jag har velat gå så himla länge, så inte blev jag lite glad när jag insåg att det skulle bli av.
 
Väl på plats stötte jag på såväl Fredrik och Caroline från Hela Sverige bakar. Alltså denna lycka. Det fick lov att bli skrattiga selfies och peppiga samtal. Dessa två är bara för härliga.
 
Jag kunde ju inte direkt hålla mig borta från lakritsen. Vet inte hur många sorter jag har provsmakat och analyserat. Mmm... Med en lakritsmätt mage fick jag dock bara två grejer med mig hem. Den ena förra årets vinnare av "årets lakrits". Det var supergoda mandlar doppade i mörkchoklad och saltlakritspulver. Utöver det har jag äntligen införskaffat mig lakritspulver, så nu kan jag börja baka saker med lakritssmak.
 
Sist med inte minst, världens pastelligaste och finaste dessertbord på dagens ett årskalas. Så himla gott.
 
Nu är det dags att ta ut lite bakverk ur ugnen, vad det är får ni se inom en snar framtid!
Puss!
 
 

rundmackor

Medan jag befinner mig på gatorna i Krakow för en weekend med min bästa vän kan jag fresta er med dessa bröd som jag bakade häromveckan. De påminner mig så himla mycket om min barndom. Känns som typiska picknickmackor på stranden under sommaren. Hur som helst är de enkla att göra, även om rullningen och kavlingen tar lite tid. Sätt på lite  bra musik och du har din egen bakningsterapi. Receptet ger ungefär 50 stycken bröd.
 
 
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
1 liter mjölk
1/2 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
18 dl vetemjöl           
                     
Gör såhär:
Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.  Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter. Låt bröden kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt.

CHOKLADBOLLAR MED OREOS


I lördags höll jag på att dö den störa jag-måste-ha-chokladbollar-döden. Jag blev inte direkt gladare när jag insåg att vi varken hade kokos eller pärlsocker hemma. Ja, men då får man improvisera. Hur som helst hittade jag Oreos i skåpet. De krossade jag ordentligt och rullade chokladbollarna i. Det blev en succée! Så himla himla gott. Det sägs ju att de bästa recepten kommer ifrån misstag eller när något inte riktigt går som man vill, och ja det kanske stämmer.
 
Receptet till chokladbollarna var mitt eget som jag gjorde här: CHOKLADBOLLAR

Matiga upplevelser - Shanghai

I helgen satt jag och letade igenom mitt researkiv av bilder och hittade ett återkommande tema - mat. Jag är så himla fascinerad över mat i olika kulturer och hur saker och ting fungerar, så inte så konstigt att det är sånt som fastnar i kameralinsen. Hur som helst tänkte jag att det skulle vara så kul att dela med mig av detta, kanske mest för att jag ska få minnas och inspireras. Först ut är Shanghai!
 
I december förra året satte jag och Lova oss på planet för att åka till denna metropol på andra sidan världen. Det som är så himla komiskt med att åka till denna 23 miljonersstad är att mitt allra starkaste minne inte involverar fem-kilometers-shoppinggator eller 50-våningshus utan när vi råkade av misstag hamna på en lokal marknad i en kåkstad.
 
Som bak- och matfantast är ju typ drömmen att ha en marknad där man kan gå och plocka på sig av färska varor för att åka hem och baka och laga mat. Alltsåå mmmm. Blir alltid helt salig av tanken. Skillnaden här var ju att det inte var någon finsmakarmarknad, utan en robust sådan med riktiga människor som levde på sina grönsaksstånd.
 
Alla tyckte vi var helt knäppa som var där, det var ju inte direkt någon turistfälla. Men vad finns det för syfte med att åka till en stad utan att se bakom fasaden och de riktiga människorna.
 
Den här mannen var kanske en av de härligaste under resan. Utan att kunna ett enda ord engelska, eller vi ett ord kinesiska (förrutom hej, hejdå och tack - vilket man i konversationsväg tyvärr inte kommer så långt på) lyckades vi handla två tomater! Tjoho! Aldrig någonsin har jag haft en konversation som innehållit så lite språk och så mycket skratt och tumme upp.
 
 Utan en minsta aning om vad vi skulle göra av dem knatade vi därifrån. Lyckliga över vårt lyckade inköp.
 
 

BAGUETTER

 
Av någon konstig anledning har jag alltid tänkt mig att det inte går att göra baguetter hemma. Visserligen har jag varken en baguetteplåt eller en ugn som tillåter brödet att bli tillräckligt långt, men korta och knubbiga baguetter är väll också baguetter? Hur som helst blev jag verkligen positivt överraskad för de var så himla enkla att göra, men ändå blev de såååå goda! Receptet ger tre stycken bröd.
 

Ingredienser:

800 g (ca 1,4 l) vetemjöl special

50 g jäst

25 g smör eller margarin, rumsvarmt

5 dl vatten, 37°C (fingervarmt)

1 ½ tsk salt

 

Valfria frön + flingsalt att strö ovanpå

 
Gör såhär:       

Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa. Lägg längderna på plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C). Pensla längderna med kallt vatten. Skär några snitt med mycket vass kniv och strö över frön och flingsaltet. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220 °C). Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler.

 

TIPS! Vill du få en frasigare skorpa på baguetterna, spraya in lite vatten samtidigt som du sätter in bröden. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan efter ca 5 minuter.


MITT ALLRA BÄSTA BRÖD

Det här brödet ser inte mycket ut för världen, men det råkar vara det absolut godaste och enklaste brödet man kan göra. Det är bakat med bikarbonat, vilket innebär ingen jäsningstid, men längre tid i ugnen. Dessutom är den enda utrustning du behöver en elvisp och två avlånga formar, så inte ens något knådande behövs! Kan det bli mycket bättre? Nej jag tror inte det. Nu kör vi!
 
Ingredienser:
1 l filmjölk (3 %)
2 dl solroskärnor
2 dl rågkross
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl linfrön
1/4 dl bikarbonat
2 1/2 dl mörk sirap
1 msk salt
 
Gör såhär:
Ta fram en stor bunke. Häll ner filen.
 
I med vetemjölet.
 
Sedan i med grahamsmjölet.
 
Lite solroskärnor på det.
 
Och rågkross.
 
Häll i vetekli.
 
Och så linfrön såklart.
 
Bikarbonaten och saltet ska i.
 
Och så den mörka sirapen.
 
Ta fram en elvisp med degkrokar och blanda riktigt ordentligt tills...
 
det ser ut såhär. Som en rinnig smet.
 
Smöra och bröa två formar (ungefär 1,5 l stora var) och fördela smeten i dem.
 
Grädda i ungefär 80 minuter i 180 grader. Se till att kolla till bröden efter ungefär halva tiden, för ibland kan det behövas lägga på lite aluminiumfolie så att skorpan inte bränns. Låt svalna! Svårare än så blir det inte att baka bröd. Lycka till!
 

CHOKLADBANZANA

 När jag kom hem från skolan i torsdags stod det ett stort konstigt paket på verandan. Nyfiken slet jag upp kartongen och där hittar jag ett recept och samtliga ingredienser till dessa fantastiska bakelser. Det var min fina pappa som hade fixat! Jag blev så himla glad, framförallt för att dessa fina chokladbakelser, signerade vinnaren i Hela Sverige bakar, Caroline Ahlqvist, har stått överst på att-baka-listan länge. Och nu fick jag äntligen möjligheten. Så mellan att skriva på retorikanalyser och att träna bakade jag igår dessa, och det var sååå himla goda. Slängde ihop en liten steg-för-steg guide till er! Receptet ger sex stycken bakelser.
 
 
Det man behöver för denna underbara dessert är brownie, mjölkchokladmousse, mörk & vitchokladflarn, apelsinsås och kanderade apelsinskal!
 
Först ut är att göra brownien. Till den behöver man:
50 g mandel 
100 g smör 
100 g choklad 70 % 
2 st ägg 
2 dl socker 
1,5 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
 
Gör såhär:
 
Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka och rosta mandeln i ca 3-4 min i en torr stekpanna. Smält smöret och chokladen, låt svalna något. Blanda ner resten inklusive mandeln och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en 20x30cm form med smörat bakplåtspapper. Grädda ca 20 min, låt svalna. (Brownien kan med fördel stå i kylen ett tag, så att förbereda brownien dagen före fungerar mer än utmärkt.)
 
Till den fantastiskt goda mjölkchokladmoussen behöver du:
300 g mjölkchoklad 
3 dl grädde 
 
Gör såhär:
Sjud grädden och tag av från plattan precis innan den börjar koka. Riv chokladen fint och smält med grädden, rör noga och sakta så att allt verkligen smälter jämnt. Torka bunkens insida så att den är ren från chokladspån.
Täck ytan med plastfilm och ställ i frysen 20 min eller i kylen över natten så det blir riktigt kallt. Om du väljer den snabba varianten att kyla i frysen så är det bra om bunken är riktigt vid i botten så moussen hinner kylas snabbt och jämnt. Vispa upp till ett härligt fluff.
 
Dessa supersnygga chokladflarn gör man av:
50 g choklad 70% 
50 g vit choklad 

Gör såhär:
Smält chokladen var för sig i vattenbad och bred sen ut den mörka chokladen på ett bakplåtspapper. Ringla över den vita chokladen och dra sen med en kniv i smeten så det blir snygga mönster. Lägg in arket i frysen så det stelnar. Tag fram det några minuter innan det skall skäras i trekanter.
 
Kanderade apelsinskal blir en jättefin dekoration! Då behövs:
Skalremsor utan det vita från en apelsin 
1 dl socker 
1 dl vatten 
 
Gör såhär: 
Koka upp vatten och socker. Lägg i skalremsorna och småkoka i ca 10 min. Lägg skalen på en tallrik för att svalna och stelna till litegrann.
 
Och här har vi apelsinsås. Ingredienserna till den är:
2 st apelsiner, saften från 
1 st apelsin, skalet från 
1 msk socker 
2 tsk maizena 
1 msk smör 
 
Gör såhär:
Koka upp apelsinsaft och tillsätt sedan skal och maizena och vispa jämnt. Tillsätt sedan smöret och låt svalna. Sila såsen.
 
Dags att lägga ihop desserten! Tryck ut cirklar ur brownien med ett kakmått eller glas, med ca 6 cm i diameter. Lägg upp tallrikar.
 
 
Fyll en spritspåse med moussen och spritsa moussen som ett halvt torn på rundeln.
 
Lägg chokladflarnet på snedden på tornet.
 
 Spritsa vidare på tornet så det får en topp.
 
Ställ några kanderade apelsinskal på toppen av tornet.
 
Ringla apelsinsås runt hela desserten.
 
 Och svårare än så var det inte! Lycka till!

GRÄVMASKINSTÅRTA

 
Här har vi helgens födelsedagstårta till Anders som fyllde 52 år! Han jobbar som grävmaskinist, därav temat på tårtan! Det måste nog ha varit den godaste prinsesstårtan jag någonsin gjort, så det här receptet får fem av fem tårtbitar. Den mättar ungefär 12 personer.
 
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
12 portioner
 
Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3 %)
2 äggulor
1 msk maizena
1 msk socker
1/2 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
 
Fyllning & garnering
5 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt
Ett färdigkavlat grönt marsipanlock
500 g marsipan till grävmaskinen
Blå, gul, röd och svart karamellfärg
Mixade Oreo cookies som föreställer jordhögen
 

Gör såhär:

Tårtbotten: Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Potatismjölet gör kakan extra lätt och luftig. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

 

Vaniljkräm: Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir krämen lätt gråaktig. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret eller fröna från vaniljstången

 

Lägg ihop tårtan: Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt på den understa botten och lägg på nästa. Bred på vaniljkrämen. Lägg på den sista botten. Vispa grädden fast och bred på den ovanpå den. Bred även på grädde i ett tunt lager runt om tårtan. Lägg på marsipanlocket och forma runt tårtan. Forma valfria dekorationer i marsipan, det kan vara en grävmaskin som jag gjorde eller ett valfritt föremål, dekorera tårtan med. Häll på en hög med mixade Oreo cookies som ska föreställa en jordhög.

 

Obs! Tårtan kan förberedas fram till garneringen en dag i förväg. Marsipanen på den färdiga tårtan blir fuktig om den förvaras längre tid i kylskåp och bör läggas på samma dag tårtan ska serveras. Färdig prinsesstårta kan frysas. Tina i kylskåp.


RSS 2.0