Lime- och hallonmoussebakelser


När man har lite tid, är dessa moussebakelser helt perfekta. De har flera element, men lyckas man blir de helt ljuvliga. När jag bjöd på dem häromveckan blev de otroligt uppskattade!
 
Ingredienser
Chokladbotten:
200 g mandelmassa
2 ägg
12 g kakao
 
Limemousse:
1 blad gelatin
1 äggula
30 g florsocker
1 lime, finrivet skal + 1 tsk pressad saft
125 g kesella, 10%
50 g vispgräde
1 äggvita
 
Hallonmousse:
Hälften av limemoussen
100 g färska eller frysta, men tinade hallon
2 msk florsocker
 
Gelé:
3 blad gelatin
1 1/2 dl hallonsaft
 
Mörk choklad till dekoration
1 ark plastfilm av typen som används till overhead
 
Gör såhär:
Skär plastfilmen i 6 remsor som är 7x20 cm stora. Rulla ihop varje remsa till en cylinder och tejpa ihop. Ställ cylindrarna på en bricka.
Chokladbotten: Värm ugnen till 200 grader. Riv mandelmassa och vispa ihop med ägg och kakao. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt en svalna. Stansa ut 6 tårtbottnar med cylinderformarna och låt bottnarna sitta kvar i cylindrarna.
Limemousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggula och florsocker pösigt. Tillsätt limeskal och kesella. Vispa grädden och blanda ner den. Ta upp och krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull tillammans med 1 tsk limesaft, värm på svag värme tills gelatinet smält. Låt svalna en aning och blanda sedan med resten av smeten. Fördela hälften av moussen över chokladbotten i cylindrarna och ställ kallt en stund att stelna.
Hallonmousse: Mixa hallonen och florsocker med en stavmixer till en jämn smet. Vänd försiktigt ner hallonpurén i den resterande limemoussen. Fördela hallonsmeten över den stelnade limemoussen i cylindrarna. Täck över och ställ att stelna i kyl eller frys i 4 timmar
Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och lägg dem i en kastrull tillsammans med lite av hallonsaften, smält försiktigt på svag värme. Blanda ned resten av saften och låt stelna en aning. Fördela gelén över hallonmoussen och ställ allt att stelna ett tag.
Dekoration: Ställ in en plåt i frysen. Smält hälften av den mörka chokladen i mikron. Blanda ner den resterande hackade chokladen och rör om tills all choklad är smält. Fördela chokladen med hjälp av en sked eller sprits i valfritt mönster på den kalla plåten försedd med ett bakplåtspapper. Låt stelna. Ta av plastfilmsformarna från bakelserna och dekorera med chokladdekorationer och hallon. Voila!

Kommentarer
Postat av: Alf

Vilket konstverk Sara! Ser ju väldigt fint och smaskigt ut... :-)

2013-10-27 @ 22:41:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0