CHOKLADCUPCAKES MED HALLONFROSTING

 
I dagarna som kommer fyller min pappa år, så därför bestämde sig jag och min syster, som är på besök hemma, att anordna födelsedagsfika. Dessa choklad- och halloncupcakes fick det lov att bli. Receptet till muffinsen kommer från min favorit Linda Lomelino, men smörkrämen kom jag på själv. Tyckte det blev toppenbra! 12 stycken cupcakes kan du förväntas få av detta recept.
 
Glad påsk fina läsare!
 
Chokladcupcakes

Ingredienser:

75 gram smör

1/2 tsk vaniljpulver

1 dl hett vatten

1 1/2 dl mjölk

1 stort ägg, lätt uppvispat

3 dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 1/2 dl socker

 

Gör såhär:

Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt. Smält smöret, tillsätt vaniljpulver, vatten, mjölk och det uppvispade ägget. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.

 

Raspberry buttercream frosting

Ingredienser:

175 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl florsocker

1/2 tsk vaniljpulver

1 dl hallon (frysta men tinade fungerar utmärkt)

 

Gör såhär:

Vispa smöret länge, ungefär 5 minuter, tills det har blivit vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljpulvret och sedan florsockret lite i taget. Sila hallonen och häll ner purén i frostingen. Blanda ordentligt och spritsa på dina avsvalnade cupcakes. Garnera med ett hallon.


CHOKLADMOUSSE DELUX

Förra helgen gjorde jag supergod chokladmousse, utifrån Leilas recept, som ger fyra portioner. Såhär gör man det:
 
Det du behöver är: 200 g mörk choklad (60 %), 6 stycken ägg, 1 1/2 dl crème fraiche, 1 dl socker och 2 matskedar mjölk!
 
Börja med att koka upp vatten i en kastrull på spisen till ett vattenbad.
 
Ställ på en skål med choklad och låt den smälta av vattenångorna från det kokande vattnet. Rör om ordentligt så att chokladen smälter jämnt. Anledningen till varför man ska smälta chokladen i ett vattenbad och inte direkt i en kastrull eller i mikron är för att värmen inte blir lika stark och därför bränna den.
 
Vispa hela tiden tills chokladen smälter helt!
 
Då är det dags att hälla i mjölken.
 
och hälften av sockret.
 
Blanda ihop ordentligt tills det blir en massa, ska se ut som en tjock kladdkakssmet ungefär. Ta av från värmen.
 
Dela gulorna från vitorna. Vispa vitorna med elvisp tillsammans med resten av sockret tills det blir maräng.
 
Blanda ner en äggula i taget i chokladmassan.
 
Tillsätt till sist crème fraichen.
 
Blanda ordentligt.
 
Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna, lite i taget.
 
När den är klar så ser den lite grynig  ut, men misströsta inte, den kommer bli perfekt. Sätt in i kylen!
 
Vispa grädde och skiva några jordgubbar.
 
Här har vi alltså dekoren, (Hur man gör chokladspiralerna visar jag i ett inlägg längre fram!)
 
Ta fram fina glas!
 
Lägg ner grädden i en spritspåse.
 
Häll upp den luftiga moussen i glasen.
 
Lägg på jordgubben och chokladdekorationen, sen är det klappat och klart!
 

SUPERGODA & NYTTIGA CHOKLADBOLLAR

 
Vad är det här säger ni? Chokladbollar? Icke säger jag! Detta är helt fantastiska rawbollar som smakar som chokladbollar men som varken innehåller socker, smör eller mjöl. De är alltså supernyttiga, men inte nog med det, de är verkligen jättegoda.
 
På senaste tiden har jag blivit så himla sugen på att göra liknande bakverk, för det är verkligen helt underbart att äta saker som är naturliga och inte konstgjorda. Förhoppningsvis blir det fler liknande recept på bloggen i framtiden! Men fram till dess, prova dessa! Du kommer inte bli besviken.
 
Ingredienser:
10 urkärnade dadlar
1 dl mandlar
1 dl kokosflingor
3 msk smält kokosolja
3 msk kakao
4 msk kokt kaffe
1 tsk vaniljpulver
 
Gör såhär:
Börja med blötlägga dadlarna. Mixa mandlarna i mixern så att det blir som ett mjöl. När dadlarna blivit mjuka, häll av vattnet och tillsätt dadlarna till mandelmjölet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn smet. Rulla till bollar och sedan i kokos. In i kylen och sen kan du njuta på!
 

SÖNDAGSFRUKOST

Söndagsmorgon är ju i stort sett synonymt med en god och lång frukost, så det fick bli fallet imorse. I fredags bakade jag nedanstående frallor. Receptet har jag skrivit på bloggen förut, det kan ni hitta HÄR. Den enda skillnaden var att jag använde mig av vetemjöl special med fullkorn istället för vanligt mjöl. Det blev så himla gott! Det här är verkligen mitt allra bästa bröd. Dessutom är det väldigt enkelt och går snabbt.
 
Det åt jag med mitt, inte så orginella, favoritpålägg ost, gurka och paprika.
 
Till det; keso med skivad banan, färska jordgubbar och kokos. Det här äter jag nästan varje morgon minus jordgubbarna och istället frusna hallon.
 
Voila! En världsgod söndagsfrukost!

GJUTJÄRNSBRÖD

 
 
Här är min senaste upptäckt, gjutgärnsbröd! Det är inte alls avancerat, utan det enda man behöver göra är att lägga degen i en gjutgärnspanna istället för en plåt när den åker in i ugnen. Det blev såååå himla gott då det blir en ordentlig skorpa. Men glöm för guds skull inte flingsaltet, det gör halva grejen. Ha en fin fredag!
 
 
Ingredienser:
50 gr jäst
5 dl ljummet vatten 37°C
0,5 dl olivolja
ca 14 dl ljus lantbrödsmjöl
2 tsk salt ev solrosfrön va 4 msk
1 dl sirap
några nypor flingsalt
 
Gör såhär:
Smula jästen och tillsätt fingervarmt vatten, så jästen löser sig. Tillsätt det övriga ingredienserna och låt det därefter jäsa i bunken i 1 timma. Knåda till en stor oval bulle och lägg i våt oljad lergryta. Strö på rikligt med flingsalt. Ställ lergrytan med lock på i kall ugn. Sätt därefter på ugnen på 200°C i ca 1 timma. Ta därefter ut brödet och låt det svalna i grytan.
 
 
 

RSS 2.0