GJUTJÄRNSBRÖD

 
 
Här är min senaste upptäckt, gjutgärnsbröd! Det är inte alls avancerat, utan det enda man behöver göra är att lägga degen i en gjutgärnspanna istället för en plåt när den åker in i ugnen. Det blev såååå himla gott då det blir en ordentlig skorpa. Men glöm för guds skull inte flingsaltet, det gör halva grejen. Ha en fin fredag!
 
 
Ingredienser:
50 gr jäst
5 dl ljummet vatten 37°C
0,5 dl olivolja
ca 14 dl ljus lantbrödsmjöl
2 tsk salt ev solrosfrön va 4 msk
1 dl sirap
några nypor flingsalt
 
Gör såhär:
Smula jästen och tillsätt fingervarmt vatten, så jästen löser sig. Tillsätt det övriga ingredienserna och låt det därefter jäsa i bunken i 1 timma. Knåda till en stor oval bulle och lägg i våt oljad lergryta. Strö på rikligt med flingsalt. Ställ lergrytan med lock på i kall ugn. Sätt därefter på ugnen på 200°C i ca 1 timma. Ta därefter ut brödet och låt det svalna i grytan.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0