LUSSEBULLAR

 
YES! Imorgon är det officiellt julmånaden! Har självklart alltid för bra framförhållning, så nu är årets lussebullar färdigbakade! Älskar att stå och rulla dessa med doften av saffran i hela köket. Lussebullar är klassiska men fantastiskt goda! Utöver dessa googlar jag dessutom julgodisrecept som en tok. Som jag längtar att få börja baka!
 
2 paket saffran (à 1/2 g)                                    
2 dl socker                                     
2 msk vatten                                    
50 g jäst                                     
175 g rumsvarmt smör                                     
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)                                    
1/2 tsk salt                                     
800 vetemjöl + mjöl till utbakning 
1 dl russin                                     
1 ägg till pensling
 
Lägg saffranet samt en tesked socker i vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0