SEMLOR!


Jag vet att semmeldagen inte är förrän i mars, men jag kunde inte hålla mig. Så igår fick det bli semmelbak för hela slanten, och allt jag vill säga är mmmmmmmmm. Förrutom det låter jag resultatet tala för sig självt. Receptet ger ungefär 18 semlor, så släng in de du inte äter upp på stört i frysen och ät enda fram tills i mars.
 
Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 gram färsk jäst (den blåa varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Vispgrädde
Mandelmassa
Florsocker
1 ägg till pensling
 
Gör såhär:
Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord, dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
 
Vispa grädden, skär av locket på bullarna och spritsa på den tillsammans med mandelmassan. Pudra på florsocker och njut!
 
 

CHOKLADBOLLAR


Jag har alltid haft en dröm om att kunna göra mina egna recept, men aldrig riktigt vågat improvisera. Hur som helst så bestämde jag mig idag för att göra ett första försök och baka utan recept. Jag började extremt enkelt med en av mina favoritgrejer, chokladbollar. Och chokladbollar blev det kan jag lova, till och med väldigt goda sådana! Förhoppningsvis kan jag fortsätta med improvisationsbakningen och göra fler, mer avancerade recept i framtiden.
 
Ingredienser:
100 g smör
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk starkt, kallt kaffe
 
Gör såhär:
Vispa smöret, sockret och vaniljsockret fluffigt med elvisp. Blanda ner kakao, havregryn och kaffet och blanda ihop allting till en härlig chokladig massa. Forma till bollar i valfri storlek och rulla i kokos, strössel eller pärlsocker. In i kylen och sen är det bara att mumsa på!
 
 
 

Havrekakor

Dags för brödbak nummer två! Detta är ett väldigt gott och extremt enkelt havrebröd som jag bakade för första gången häromdagen. Receptet ger fyra stycken bröd!
 
Ingredienser:
500 g mjölk (cirka 5 dl)
50 g jäst
50 g smör
70 g ljus sirap (cirka 1/2 dl)
115 g havregryn (cirka 3 dl)
400 g rågsikt (cirka 6 1/2 dl)
300 g vetemjöl special (cirka 5 dl)
5 g salt (cirka 1 tsk)
1 ägg
Extra havregryn till garnering
 
 
 
Gör såhär:
Smält smöret och häll i mjölken. Lös upp jästen i lite av degspadet.
 
 
Tillsätt resten av degspadet och blanda ner det i en matberedare. Tillsätt havregryn.
 
I med saltet.
 
Blanda ner sirapen.
 
Och så rågsikten och vetemjölet.
 
Arbeta degen i maskinen i ungefär 10 minuter.
 
Ner med degen i en bunke och släng på en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.
 
Dela degen i fyra delar.
 
 Platta till delarna tills de blir runda och cirka 2 cm tunna. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite havregryn över bröden. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till 250 grader, ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Låt gräddas i cirka 20 minuter.
 
Tada!

Fluffiga ljusa frallor med solrosfrön

 
Idag har jag äntligen haft tid att baka, och därför passade jag på att köra ett brödbakarmaraton. Häromveckan fick jag en förfrågan om att göra steg-för-steg-guider här på bloggen och er önskan är min lag. Så här kommer ljusa frallor med solrosfrön som blev bland de fluffigaste och godaste jag har gjort. Tips tips! Det här recept ger 12 stycken frallor.
 
Ingredienser:
1 3/4 dl mjölk
60 gram smör
50 gram färsk jäst
1 3/4 dl ljummet vatten
4 matskedar socker
1 tesked salt
400-450 gram vetemjöl special
 
Gör såhär:
Börja med att värma mjölken och smöret i en skål i mikron i 1 1/2 minut på full effekt. Blanda ner jästen i det ljumna vattnet.
 
 
Blanda ner degspadet och jästvätskan i en matberedare. Tillsätt sockret.
 
 
Häll i saltet. 
 
 
Tillsätt sedan mjölet lite i taget.
 
 
Låt det blandas i matberedaren i ungefär 15 minuter för bästa resultat.
 
 
På med plastfolie och låt degen jäsa i 30 minuter.
 
 
När klockan ringer, ut med degen på ett bord. Men se till att knåda den så lite som möjligt för att degen ska behållas luftig och fluffig.
 
 
Dela degen i 12 lika stora delar.
 
 
Rulla degen till små bollar och lägg upp dem på en smord ugnsform eller plåt. Låt vila i 10 minuter.
 
 
Pensla frallorna med äggvita och strö på valfria frön, jag använde mig av solrosfrön. Skjuts in i ugnen i 15-20 minuter.
 
 
Volia! Här har du dig världens godaste frallor! Ät och njut.
 
 

RSS 2.0