Havrekakor

Dags för brödbak nummer två! Detta är ett väldigt gott och extremt enkelt havrebröd som jag bakade för första gången häromdagen. Receptet ger fyra stycken bröd!
Ingredienser:
500 g mjölk (cirka 5 dl)
50 g jäst
50 g smör
70 g ljus sirap (cirka 1/2 dl)
115 g havregryn (cirka 3 dl)
400 g rågsikt (cirka 6 1/2 dl)
300 g vetemjöl special (cirka 5 dl)
5 g salt (cirka 1 tsk)
1 ägg
Extra havregryn till garnering


Gör såhär:
Smält smöret och häll i mjölken. Lös upp jästen i lite av degspadet.


Tillsätt resten av degspadet och blanda ner det i en matberedare. Tillsätt havregryn.

I med saltet.

Blanda ner sirapen.

Och så rågsikten och vetemjölet.

Arbeta degen i maskinen i ungefär 10 minuter.

Ner med degen i en bunke och släng på en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.


Dela degen i fyra delar.

Platta till delarna tills de blir runda och cirka 2 cm tunna. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite havregryn över bröden. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till 250 grader, ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Låt gräddas i cirka 20 minuter.

Tada!


Kommentarer