LUSSEBULLAR

 
YES! Imorgon är det officiellt julmånaden! Har självklart alltid för bra framförhållning, så nu är årets lussebullar färdigbakade! Älskar att stå och rulla dessa med doften av saffran i hela köket. Lussebullar är klassiska men fantastiskt goda! Utöver dessa googlar jag dessutom julgodisrecept som en tok. Som jag längtar att få börja baka!
 
2 paket saffran (à 1/2 g)                                    
2 dl socker                                     
2 msk vatten                                    
50 g jäst                                     
175 g rumsvarmt smör                                     
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)                                    
1/2 tsk salt                                     
800 vetemjöl + mjöl till utbakning 
1 dl russin                                     
1 ägg till pensling
 
Lägg saffranet samt en tesked socker i vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 

MINA FAVORITBAKBLOGGAR

Utöver att baka själv är en av mina favoritsysslor att lusläsa recept och samla inspiration till framtida bakverk. För att sprida vidare mina bästa tips till er, tänkte jag gå igenom mina absoluta favoritbakbloggar! Bilderna kommer direkt från respektive blogg. Här kommer de utan inbördes ordning:
 
 
Sjuttonåriga Liv bakar som hon inte gjort annat i livet. Med sina otroligt fina foton börjar det rycka i bakverken, vem vill inte baka dödsfina cakepops och dammsugare liksom?
 
Passion for baking:

Norska Manuela bakar allt mellan himmel och jord i hennes extremt pastelliga kök. Extremt bra steg för steg bilder för varje recept, och så ser ju allt så otroligt gott ut.
 
Dreggelvarning på hög nivå. Här är det extra allt som gäller, så otroligt frestande bakverk och fina fotografier.
 
Som gräddet på moset sparar vi det bästa till sist. Här har ni min absoluta favoritbakblogg! Kolla in!
 
 
 
 

KAKSLOTTET

 

I lördags tog min fina vän Disa och jag bilen för att åka ut på road trip. Vi åkte till självaste kakslottet på Taxinge slott. Så himla fint. Där köpte vi fika som aldrig förr och satt och jämförde och njöt. Det vi gör bäst helt enkelt. Det var för övrigt här de spelade in Hela Sverige bakar. Tjoho på det!

HALLON & RABARBERPAJ


Bästa torsdagskvällstidsfördriv är ju att baka såklart. Det här receptet på hallon & rabarberpaj går att variera i all oändlighet. Hallon och rabarber kan lika gärna vara äpplen strödda med kanel eller varför inte blåbär. Utöver det är receptet så lätt att jag nu har lärt mig det helt utantill. Otroligt knäckig och god.
 
Hallon och rabarberpaj
Ingredienser:
225 g hallon
500 g rabarber
150 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/5 dl visp- eller matlagningsgrädde
1/5 dl ljus sirap
 
Gör såhär:
Lägg hallonen och tärnad rabarber i en smörad ungsfastform. Smält smöret och rör ner det i de övriga ingredienserna. Fördela smeten över frukten och bären. In i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Voila!
 
I helgen kan ni vänta er ett inlägg om mina favoritbakbloggar, så håll er uppdaterade!
 
 

KLADDIG BROWNIE MED MJÖLKCHOKLADGLASYR

 
Det verkar inte spela någon roll hur många gånger man bakar efter det här receptet, varje gång ter sig brownien och glasyren olika, men gott blir det alltid! Det viktigaste är att se till att kakan inte står inne för länge i ugnen, den är godast när den är riktigt saftig och kladdiga! Bäst resultat får du av att låta den stå i kylen i minst ett dygn innan servering, om du klarar av att hålla händerna borta såklart!
 
Kladdig brownie med mjölkchokladglasyr
 
Ingredienser:
200 g  smör
4 dl  strösocker
3 dl  kakao
1 tsk  vaniljsocker
2 tsk torkat pulverkaffe
1 tsk  bakpulver
3 dl  vetemjöl
4   ägg
Topping:
150 g mjölkchoklad i bitar + 25 g hackad choklad som garnityr
2 msk starkt kaffe
4 msk  kakao
1,5 dl  florsocker
100 g rumsvarmt smör
 
Gör såhär:
Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25 x 30 cm) eller i en rund form (cirka 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med den hackade chokladen.

 

Baka och var beredd på världens bästa smaksensation!


CUPCAKESKALAS!

 
När min fina vän Lova fyllde 18 år häromveckan fick jag äran att baka fika till släktkalaset. 40 cupcakes av två sorter var beställda, sagt som gjort. Efter lite om och men fick det lov att bli ett säkert kort och ett wild card. Chokladcupcakesen med mjölkchokladfrosting har jag gjort förut, och är fullt medveten om hur lyckade och goda de blir. Den andra sorten var saltkaramellcupcakes, också otroligt goda, dock inte lika mycket en fröjd för ögat. Recepten kommer från mina favoriter just nu. Det förstnämnda från Linda Lomelinos otroligt fina blogg, och saltkaramellcupcakesen från den australiensiska Ann Readons blogg How to Cook that.
 
Chokladcupcakes med mjölkchokladfrosting

Ingredienser:

75 gram smör

1/2 tsk vaniljpulver

1 dl hett vatten

1 1/2 dl mjölk

1 stort ägg, lätt uppvispat

3 dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 1/2 dl socker

Frosting:

300 g cream cheese, rumstempererad

300 g mjölkchoklad

 

Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt. Smält smöret, tillsätt vaniljpulver, vatten, mjölk och det uppvispade ägget. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.

Smält chokladen till frostingen över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa cream cheese krämigt, tillsätt chokladen och vispa till en slät kräm. Bred på frostingen på avsvalnade cupcakes. Klart!

 

Saltkaramellcupcakes

Ingredienser:

300 g vit choklad

200 g smör

2,5 dl mjölk

165 g brunt socker

2 teskedar vaniljpulver eller vaniljsocker

2 ägg

275 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

Frosting:

5 dl dulce de leche

225 g smör

 

Gör såhär:

Smält den vita chokladen tillsammans med smöret, antingen i mikron eller i vattenbad på spisen. Blanda ner det bruna sockret följt av mjölken, vaniljen, äggen och till sist mjölet blandat med bakpulver. Fördela smeten i 19 muffinsformar och baka i ugnen i 160 grader tills en potatissticka eller kniv kommer ut ren ur muffinsen. Låt svalna.

Blanda dulce de leche med smör i matberedare eller med elvisp. Blanda i cirka fem minuter tills frostingen är fluffig och len. Spritsa ut på de avsvalnade muffinsarna, strö över lite flingsalt och garnera med lite extra dulce de leche. Hugg in!

 

 

 

 

CHOKLADMOUSSE MED KLADDKAKA OCH HALLON

 
 
Efter fyra dagar legande i sängen med en brutal förkylning kliade det i bakfingrarna. Så efter ett tags googlande efter den minst krävande desserten fick det bli världens enklaste chokladmousse. Gårdagens kladdkaka tillsammans med hallon fick bli dekor. Chokladmoussen räcker till fyra personer!
 
Ingredienser:
Chokladmousse
100 g choklad
3 ägg
3 dl vispgrädde
Kladdkaka
150 g smör eller margarin
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 stycken ägg
2 dl vetemjöl
 
 
Gör såhär:
Chokladmousse: Smält mörk choklad i vattenbad. Skilj äggulorna från vitorna. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna, kvar i handen blir gulan, hel och fin. Hälften av äggvitan ska användas, vispa den hårt. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att vitan rinner ut, då är den färdig. Vispa grädden hårt. Vispa gulorna och rör ner dem i den smälta chokladen. Rör ner chokladblandningen i den vispade grädden. Vänd till sist ner den vispade äggvitan. Ställ din chokladmousse kallt någon timme innan efterrätten ska serveras.
Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull som rymmer ca 2 liter. Ta kastrullen från värmen. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker i det smälta matfettet. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör till sist ner vetemjöl. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20 minuter, inte längre, kakan ska vara lös i mitten. Låt kakan kallna och ställ den sedan i kylen ca 1 timme. Sikta eventuellt över lite florsocker strax innan kakan ska serveras.
 
Bon appétit!

CUPCAKES

 
Att baka cupcakes är så himla kreativt och roligt. De går att variera i all oändlighet och bara fantasin kan sätta gränserna. När cupcakesen ovan tillverkades plockade jag helt enkelt på mig olika typer av lösviktsgodis i butiken till dekoration för att  alla skulle bli orginella. Även frostingen går att göra i alla sorters smaker och färger. Behåll den vit, färga med karamellfärg eller blanda med smält choklad.
 
Ingredienser
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
 
Cream cheese frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelfphiaost
karamellfärg
valfritt strössel eller godis
 

Gör såhär:

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda i rivet skal och saft av en citron. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt. Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller godis.


RSS 2.0