MACARONS MED CITRON OCH VIT CHOKLAD

 
När jag och min syster skulle åka och hälsa på vår gammelmorbror i Stockholm häromveckan tyckte vi att det var trevligt att ta med oss en tack-för-att-vi-fick-komma-present. Eftersom jag aldrig tackar nej till ett tillfälle för bakning (snarare frenetiskt tar varje möjliga tillfälle till akt) och han råkar vara glutenallergiker, fick det lov att bli dessa supergoda citron och vit choklad macarons. Detta är allt som allt den fjärde gången jag gör macarons, och jag är så lycklig över att det blir så mycket lättare för var gång som går. För er som fortfarande har er macaronsoskuld kvar, läs mina bästa knep längre ner i inlägget!
 
 
Ingredienser:
Mandelbottnar:
125 g mandelmjöl
225 florsocker
4 äggvitor
25 g socker
gul karamellfärg
 
Smörkräm:
225 g florsocker
125 g smör
50 g smält vit choklad
Skal från en citron + några matskedar saft
 
Gör såhär:
Separera äggvitorna, låt de stå i rumstemperatur över natten. Häll mandelmjölet i en torr bunke. Sikta ner florsockret, blanda noga. Vispa äggvitorna hårt i en separat bunke tills den går att vända upp och ner. Vispa i sockret lite i taget. Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen. Blanda i valfri mängd med karamellfärg. Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss macaronsen från plåten när de svalnat något. Rör ihop smörkrämen, spritsa eller bred ut den på varannan macaronhalva. Lägg ihop dem försiktigt.
 
 
MINA BÄSTA MACARONSTIPS!
- Det går bra att använda hemmamald mandel istället för mandelmjöl, men helt ärligt blir det lite enklare med det färdiga mjölet. Dock en smaksak.
- Se till att macronsmeten är riktigt genomblandad och mjuk innan den spritsas ut. Men var försiktigt så att du inte blandar för mycket, då förlorar smeten sin luft.
- Var noga med att inte grädda maronerna innan de har satt sig, då spricker de. Se till att ytan har torkat till ett litet skal.
- Det är extra bra att ha en silikonmatta att grädda macronerna på, men det funkar utan också.

FRALLOR

 
Tisdag, och andra dagen tillbaka i skolan efter mitt livs sista sportlov, och hittills har jag överlevt. Dock så himla tråkigt att inte kunna baka varje dag som jag i stort sett har gjort hela lovet. Här kommer receptet på det tredje och sista bröd under veckans brödparad. Nu är hela frysen full och jag vill äta bröd till frukost, lunch och middag. Mmm!
 
Ingredienser:
50 g jäst
½ dl flytande margarin
2 ägg
5 dl fingervarmt vatten
250 g keso
2 tsk salt
2 tsk socker
3 msk linfrö
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn (havregryn)
ca 13-15 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
Blanda jäst, vatten, salt, socker och margarin. Tillsätt keso, ägg, linfrö, havregryn och vetemjöl. (Ta inte allt mjöl utan tillsätt vartefter det behövs). Knåda degen i maskin ca 10 minuter eller 15 minuter för hand. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med en handduk i ca 35 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 lika stora bitar. Rulla bitarna och platta sedan ut dem lite och lägg på plåt. Jäs frallorna på plåten under bakduk i ca 30 miniuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

CHOKLADTÅRTA MED HALLON

 
Här har vi resultatet av gårdagens och dagens bakande. Det är en tårta med chokladbottnar, vaniljkräm, hallonmousse, spacklat med chokladgrädde, och så lite hallon och chokladdekorationer. Det blev min morfars födelsedagstårta. Chokladdekorationerna fick gå i temat av noter och g-klavar då han är en hejare på att spela dragspel, men det kan man självklart göra vad man vill av. Den är otroligt enkel för att vara en tårta, men supergod! Speciellt hallonmoussen, mmmm....
 
TÅRTBOTTEN:
Ingredienser:
5 stycken ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2,75 tsk bakpulver
4 msk kakao
3 tsk flytande margarin
 
Gör såhär: Vispa ägg och socker tills det blir fluffigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål med en gaffel. Vänd ner mjölblandningen med en slev tills smeten blir precis blandad, inte mer än så för då försvinner luften. Rör ner det smälta smöret. Smöra och bröa en rund bakform med löstagbar kant (cirka 21-24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter på 175 grader. Låt svalna!
 
HALLONMOUSSE:
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1 dl frysta, men tinade hallon
2 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär: Vispa grädden. Mixa hallonen, gärna i en stavmixer. Sila hallonsåsen genom en finhålig sil så att kärnorna försvinner. Blanda ner vaniljsockret i hallonen och vänd sedan ner den i grädden. Ställ i kylen.

 

VANILJKRÄM:

Ingredienser:

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

 

Gör såhär: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna.

 

CHOKLADGRÄDDE:
2-3 dl vispgrädde
chokladsås
 
Gör såhär: Vispa grädden och häll i chokladsås tills den smakar lagom chokladigt.
 
LÄGG IHOP TÅRTAN:
Dela tårtan i tre lika stora delar. Bred på vaniljkräm på det första lagret och lägg på den andra botten. Fördela hallonmoussen och lägg på den sista botten. Bred på chokladgrädden över hela tårtan. Dekorera med hallon, riven vit och mörk choklad. Voila!

TIDNINGSTIPS: BAKA!

 
Igårkväll kom min fina syster hem från sin studentstad Kalmar för att hänga här hemma under sportlovet. Så himla mysigt att ha henne här ett tag. Idag har vi i alla fall påbörjat tårtbakande inför imorgon då min morfar fyller år! Resultatet får ni se inom en snar framtid.
 
Fram tills dess vill jag tipsa om det som får mina ögon att lysa upp när jag öppnar brevlådan, tidningen BAKA. Den är helt fullproppad med inspiration, recept och vackra bilder. Jag tycker om den så himla mycket. Så för alla baktokiga där ute, en prenumeration på denna tidning är en fantastisk investering.
 
Ha en fin torsdag, puss!

VÄRLDENS ENKLASTE LÅNGPANNEBRÖD!


Det ser inte ut att vara mycket för världen, men det här brödet är bara alldeles för gott. Detta måste ha varit ett av de första brödrecepten jag lagt mina händer på, då jag fick det av en barndomsväns mamma för cirka tio år sedan. Det är verkligen hur enkelt som helst, speciellt om du väljer att, precis som jag, baka det i en långpanna. Har man mycket tid att döda går det självklart att baka ut bröden till frallor eller limpor också! (Tänk dock på att gräddningstiden kan ändras)
 
Ingredienser:
8 dl havregryn (jag använde hälften vanligt, hälften fiberhavregryn)
1 l lättmjölk
175 g smör eller margarin
75 g jäst (den blå varianten)
1/2 dl socker
1 tsk salt
ca 2 l vetemjöl
 
Gör såhär:
Låt havregrynen ligga och svälla i mjölken i ett par timmar, eller över natten. Smält matfettet och häll del i havregrynsmassan. Lös upp jästen i lite av vätskan och blanda i övriga ingredienser. Arbeta degen smidig och låt jäsa i 20 minuter. Platta ut degen på en plåt och jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader!
 

VIDEO: SÅ GÖR DU SVINGODA KANELBULLAR!

 

Så många nätter jag har legat sömnlös för att jag har kollat på bakningsvideos på Youtube. Jag älskar att spana in fransosers hemmavideos om hur man gör den godaste Mousse au chocolat och Tarte au pommes eller tutorials för att fixa de mest mastodonta tredecimetershöga tårtorna och extra-allt-cupcakesen från konditorier i USA.

 

Hur som helst, nu är det dags för mig att testa lyckan av att baka i videoformat. Så tillåt mig att presentera (trumvirvel) min alldeles egna kanelbullstutorial! Hoppas ni gillar den.

 

Puss!

 
 

MINA FAVORITBAKBÖCKER!

Mina bakböcker är som mina livs bibelar. Jag kan sitta och läsa dessa som skönlitteratur, analysera måttangivelserna och stirra mig blind på alla fina bilder. Så efter några år av min fanatism för bakning har det blivit några böcker i samlingen. Här tänkte jag visa mina sex favoriter, som jag tycker om lite extra mycket.
 
Här har vi en av mina senaste tillskott, nämligen årets vinnare av Hela Sverige bakar Caroline Ahlqvists bakbok. Jag tycker om den så himla mycket, inte bara för att allt ser så förbaskat gott ut, utan också de fina fotona.
 
Leilas Hello Cupcake tycker jag också om så himla mycket. Det är en hel bakbok tillägnad cupcakes och woopies, så det finns en hel del att välja på inom den kategorien. Boken är väldigt pastellig och fin, precis som man vill ha dem.
 
Det kända caféet Hummingbird Bakery i London har gett ut en bok med massvis av de recepten de serverar. Allt i denna bok är genialiskt och ser svingott ut. Dessutom är det roligt med en bok med ursprung utanför Sverige, då smakpaletten inte riktigt är samma.
 
Vinnaren av Hela Sverige bakar 2012 Christinas bakbok i egen hög person. Fantastiskt fin, med mycket inspiration från Amerikat. Vill äta upp cirka allt i denna bok.
Första bakboken ser inte ut att vara mycket för världen, men den ligger mig varmt om hjärtan då det var en av mina första bakböcker som jag har haft i cirka tio år nu. Trots att Johanna Westmans bok främst riktar sig till barn så består den av extremt många bra basrecept på kladdkaka och tårtbottnar som jag brukar använda mig av.
 
Sist men inte minst, Leilas One More Slice, som är lite mer robust i stilen än hennes andra böcker, både när det gäller val av recept och rekvisitan i bilderna. Här finns otroligt många recept på allt från bröd och pasta till cheescakes och brownies.
 
Nej nu blev jag baksugen. Dags att ge sig in i bakbubblan.
Ha en fin måndag!
 

MOROTSBRÖD


Först ut i gårdagens brödbaksparad var detta morotsbröd. Det är så tacksamt att baka med morötter för det gör brödet extra saftigt. I kombination med solrosfröna är det dessutom bara för gott. Utöver det är det här morotsbrödet lätt att göra! Så baka på!
 
Ingredienser:
50 g färsk, blå jäst
5 dl ljummet vatten
240 g finrivna morötter
2 dl grahamsmjöl
600 g vetemjöl special
2 tsk salt
 
Garnering:
1 lätt uppvispat ägg
solrosfrön
 
Gör såhär:
Smula ner jästen i en degbunke eller hushållsassistent. Häll på vatten och låt jästen lösa upp sig. Tillsätt morötter och de två mjölsorterna. Knåda degen så den blir smidig och tillsätt sist saltet. Degen ska släppa bunkens kanter men ska inte vara för hård. Låt jäsa under duk 30-45 minuter. Häll ut degen på bakbord och knåda ihop snabbt till två limpor, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla limporna med ägg och strö över solrosfrön. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 200 grader. Om man vill ha en extra knaprig skorpa så kan man spraya in vatten också. Grädda brödet i ca 30 minuter.

SALLAD MED AVOKADORÖRA


Lördagsmorgon, och mitt livs allra sista sportlov har precis påbörjats. Så surrealistiskt och underbart. Och vad gör jag inte på min första sportlovsdag om inte att vakna upp vid 8, börja baka bröd i väntan på tufft förmiddagsträningspass. Hur som helst, medan brödet jäser tänkte jag visa er en fantastiskt god lunch jag åt i veckan.
 
Den bestod av en vanlig grönsallad, där jag helt enkelt slängde ner allt vi hade hemma (salladsmix, rucola, gurka, tomat, paprika, granatäpple) och toppade med fetaost. Sen mixade jag ihop en halv avokado med några matskedar kvarg. Supergott!
 
Ha en fin lördag!
Puss Sara
 
 
 

CHOKLADTRYFFELTÅRTA, TO DIE FOR!

 
Det bästa jag vet i hela världen är choklad och här mina vänner är kanske världens godaste bakverk; chokladtryffeltårta. Det är som en upptiffad kladdkaka med chokladtryffel på. Det kan ju inte bli mycket bättre. Dessutom är den otroligt enkel. Desto längre den får stå och safta till sig i kylen, desto bättre.
 
Ingredienser:
Chokladkakan:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull, ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 20-24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 min, se till att kakan är lite lös i mitten.

Tryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädde & smör i en kastrull, ta den från plattan. Rör ner chokladen så den smälter. Låt tryffeln stå i kylen 5-10 minuter. Bred den över den avsvalnade kakan. Låt kakan stå i kylen minst 1 timme före servering.

Sen är det bara att smaska på!

BANANPANNKAKOR!

 
Dessa bananpannkakor fick bli min söndagslunch. Så gott, enkelt och dessutom nyttigt. De passar utmärkt som frukost, lunch eller mellis. Receptet räcker för en person!
 
Ingredienser
1 banan
2 ägg
Valfri smaksättning ex vanilj eller kokosflingor
 
Tillbehör: Jag äter mina bananpannkakor med keso, hallon, färsk mango, skivad banan, russin och kokosflingor, men du kan självklart ta precis vad du känner för.
 
Gör såhär:
Mosa bananen, enklast med en stavmixer och blanda ner äggen. Häll i lite kokosflingor, vaniljpulver eller dylikt. Rör till en jämn smet och stek på medelvärme. Servera med dina favorittillbehör. Et voila!
 
 

Müslibar

 
Häromveckan tyckte jag det var dags att prova på att göra mina egna müslibarer. Kändes optimalt att ta med sig till skolan eller att äta innan träning. Dessa blev lite smuliga, men ändå otroligt goda. Fröna och nötterna kan varieras i all oändlighet. Mina blev dock nötfria på grund av nötförbud på skolan samt mammas nötallergi. Nu ska jag hoppa på cykeln och cykla iväg i ett snötäckt Nyköping till skolan. Ha en fin dag!
 
Müslibar
Ingredienser:
2 dl havregryn
2 dl blandad torkad frukt
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl riven kokos
1 msk kanel
½ dl osötad apelsinjuice
3 stycken äggvitor
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader. Hacka nötterna och fröna och blanda dem med de torra ingredienserna i en bunke.
 
Häll över juicen och rör om.
 
Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa vitorna lätt (det ska ej bli maräng). Blanda i äggvitorna i bunken och rör om ordentligt.
 

Forma en rektangulär massa på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
 
Låt den svalna innan du skär upp den i bitar. Kläd in dina bars i plastfolie.
 
Psst! Om de av någon händelse smular sönder, använd smulorna som müsli!
 

MACARONS DE FRAMBOISE (hallonmakroner)

 
Oj vad det ekar tomt härinne. Även om jag bakar som en tok finns inte alltid tiden att dokumentera. Men här kommer mina och min bästa syster Emmas senaste verk som producerades i helgen när jag hälsade på henne i Kalmar. Hallonmakroner närmare bestämt. Då mina två tidigare makronförsök resulterat i spruckna och söndersmulade marängbottnar blev det tredje gången gillt, och vi klarade det! De blev otroligt goda och söta. Smaksättning kan ni variera i all oändlighet. De fina fotografierna står Emma för. Inte varje dag man har lyxen att ha en fotoassistent vid sin sida.
 
 
Hallonmakroner
Ingredienser:
3 1/3 dl florsocker
2 dl mandelmjöl
3 stycken ägg
en nypa salt
1/2 dl strösocker
karamellfärg efter tycke
 
Gör såhär:
Mixa ihop florsocker och mandelmjöl.
 
Dela äggvitorna från gulorna. Häll vitorna i en rostfri eller glasskål.
 
Tillsätt salt och vispa med elvisp tills det bildas styva toppar.
 
Vispa på medelhastighet och tillsätt samtidigt strösockret, en tesked i taget. Blandningen ska bli tjock, vit och blank. Tillsätt sedan karamellfärg tills du får den önskade färgen. Vänd försiktigt ner mandel- och florsockermixen och rör om tills smeten blir jämn och slät.
 
Fyll en spritspåse och spritsa ut smeten på en makronsilikonmatta eller en vanlig plåt med bakplåtspapper till bottnar, cirka 5 cm i diameter.
 
Låt makronsen vila på plåten i 60 minuter så ytan stelnar. Sedan skjuts in i ugnen i 12 minuter i 160 grader. Ta ut de ur ugnen och låt svalna.
 
Dags att blanda ihop smörkrämen.
 
Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
hallonsylt efter smak
 
Gör såhär:
Mixa ihop alla ingredienser enklast med en elvisp.
 
Ta bort de avsvalnade makronsen från plåten. Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa på varannan botten.
 
Sätt ihop de två och två. Låt vila i kylen tills de ska avnjutas och volia! Du har producerat ett av de mest franska av de franska bakverken.
 
 

RSS 2.0