MOROTSBRÖD


Först ut i gårdagens brödbaksparad var detta morotsbröd. Det är så tacksamt att baka med morötter för det gör brödet extra saftigt. I kombination med solrosfröna är det dessutom bara för gott. Utöver det är det här morotsbrödet lätt att göra! Så baka på!
 
Ingredienser:
50 g färsk, blå jäst
5 dl ljummet vatten
240 g finrivna morötter
2 dl grahamsmjöl
600 g vetemjöl special
2 tsk salt
 
Garnering:
1 lätt uppvispat ägg
solrosfrön
 
Gör såhär:
Smula ner jästen i en degbunke eller hushållsassistent. Häll på vatten och låt jästen lösa upp sig. Tillsätt morötter och de två mjölsorterna. Knåda degen så den blir smidig och tillsätt sist saltet. Degen ska släppa bunkens kanter men ska inte vara för hård. Låt jäsa under duk 30-45 minuter. Häll ut degen på bakbord och knåda ihop snabbt till två limpor, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla limporna med ägg och strö över solrosfrön. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 200 grader. Om man vill ha en extra knaprig skorpa så kan man spraya in vatten också. Grädda brödet i ca 30 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0