CHOKLADTÅRTA MED HALLON

 
Här har vi resultatet av gårdagens och dagens bakande. Det är en tårta med chokladbottnar, vaniljkräm, hallonmousse, spacklat med chokladgrädde, och så lite hallon och chokladdekorationer. Det blev min morfars födelsedagstårta. Chokladdekorationerna fick gå i temat av noter och g-klavar då han är en hejare på att spela dragspel, men det kan man självklart göra vad man vill av. Den är otroligt enkel för att vara en tårta, men supergod! Speciellt hallonmoussen, mmmm....
 
TÅRTBOTTEN:
Ingredienser:
5 stycken ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2,75 tsk bakpulver
4 msk kakao
3 tsk flytande margarin
 
Gör såhär: Vispa ägg och socker tills det blir fluffigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål med en gaffel. Vänd ner mjölblandningen med en slev tills smeten blir precis blandad, inte mer än så för då försvinner luften. Rör ner det smälta smöret. Smöra och bröa en rund bakform med löstagbar kant (cirka 21-24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter på 175 grader. Låt svalna!
 
HALLONMOUSSE:
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1 dl frysta, men tinade hallon
2 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär: Vispa grädden. Mixa hallonen, gärna i en stavmixer. Sila hallonsåsen genom en finhålig sil så att kärnorna försvinner. Blanda ner vaniljsockret i hallonen och vänd sedan ner den i grädden. Ställ i kylen.

 

VANILJKRÄM:

Ingredienser:

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

 

Gör såhär: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna.

 

CHOKLADGRÄDDE:
2-3 dl vispgrädde
chokladsås
 
Gör såhär: Vispa grädden och häll i chokladsås tills den smakar lagom chokladigt.
 
LÄGG IHOP TÅRTAN:
Dela tårtan i tre lika stora delar. Bred på vaniljkräm på det första lagret och lägg på den andra botten. Fördela hallonmoussen och lägg på den sista botten. Bred på chokladgrädden över hela tårtan. Dekorera med hallon, riven vit och mörk choklad. Voila!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0