CHOKLADMOUSSE DELUX

Förra helgen gjorde jag supergod chokladmousse, utifrån Leilas recept, som ger fyra portioner. Såhär gör man det:
 
Det du behöver är: 200 g mörk choklad (60 %), 6 stycken ägg, 1 1/2 dl crème fraiche, 1 dl socker och 2 matskedar mjölk!
 
Börja med att koka upp vatten i en kastrull på spisen till ett vattenbad.
 
Ställ på en skål med choklad och låt den smälta av vattenångorna från det kokande vattnet. Rör om ordentligt så att chokladen smälter jämnt. Anledningen till varför man ska smälta chokladen i ett vattenbad och inte direkt i en kastrull eller i mikron är för att värmen inte blir lika stark och därför bränna den.
 
Vispa hela tiden tills chokladen smälter helt!
 
Då är det dags att hälla i mjölken.
 
och hälften av sockret.
 
Blanda ihop ordentligt tills det blir en massa, ska se ut som en tjock kladdkakssmet ungefär. Ta av från värmen.
 
Dela gulorna från vitorna. Vispa vitorna med elvisp tillsammans med resten av sockret tills det blir maräng.
 
Blanda ner en äggula i taget i chokladmassan.
 
Tillsätt till sist crème fraichen.
 
Blanda ordentligt.
 
Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna, lite i taget.
 
När den är klar så ser den lite grynig  ut, men misströsta inte, den kommer bli perfekt. Sätt in i kylen!
 
Vispa grädde och skiva några jordgubbar.
 
Här har vi alltså dekoren, (Hur man gör chokladspiralerna visar jag i ett inlägg längre fram!)
 
Ta fram fina glas!
 
Lägg ner grädden i en spritspåse.
 
Häll upp den luftiga moussen i glasen.
 
Lägg på jordgubben och chokladdekorationen, sen är det klappat och klart!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0