CHOKLADBANZANA

 När jag kom hem från skolan i torsdags stod det ett stort konstigt paket på verandan. Nyfiken slet jag upp kartongen och där hittar jag ett recept och samtliga ingredienser till dessa fantastiska bakelser. Det var min fina pappa som hade fixat! Jag blev så himla glad, framförallt för att dessa fina chokladbakelser, signerade vinnaren i Hela Sverige bakar, Caroline Ahlqvist, har stått överst på att-baka-listan länge. Och nu fick jag äntligen möjligheten. Så mellan att skriva på retorikanalyser och att träna bakade jag igår dessa, och det var sååå himla goda. Slängde ihop en liten steg-för-steg guide till er! Receptet ger sex stycken bakelser.
 
 
Det man behöver för denna underbara dessert är brownie, mjölkchokladmousse, mörk & vitchokladflarn, apelsinsås och kanderade apelsinskal!
 
Först ut är att göra brownien. Till den behöver man:
50 g mandel 
100 g smör 
100 g choklad 70 % 
2 st ägg 
2 dl socker 
1,5 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
 
Gör såhär:
 
Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka och rosta mandeln i ca 3-4 min i en torr stekpanna. Smält smöret och chokladen, låt svalna något. Blanda ner resten inklusive mandeln och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en 20x30cm form med smörat bakplåtspapper. Grädda ca 20 min, låt svalna. (Brownien kan med fördel stå i kylen ett tag, så att förbereda brownien dagen före fungerar mer än utmärkt.)
 
Till den fantastiskt goda mjölkchokladmoussen behöver du:
300 g mjölkchoklad 
3 dl grädde 
 
Gör såhär:
Sjud grädden och tag av från plattan precis innan den börjar koka. Riv chokladen fint och smält med grädden, rör noga och sakta så att allt verkligen smälter jämnt. Torka bunkens insida så att den är ren från chokladspån.
Täck ytan med plastfilm och ställ i frysen 20 min eller i kylen över natten så det blir riktigt kallt. Om du väljer den snabba varianten att kyla i frysen så är det bra om bunken är riktigt vid i botten så moussen hinner kylas snabbt och jämnt. Vispa upp till ett härligt fluff.
 
Dessa supersnygga chokladflarn gör man av:
50 g choklad 70% 
50 g vit choklad 

Gör såhär:
Smält chokladen var för sig i vattenbad och bred sen ut den mörka chokladen på ett bakplåtspapper. Ringla över den vita chokladen och dra sen med en kniv i smeten så det blir snygga mönster. Lägg in arket i frysen så det stelnar. Tag fram det några minuter innan det skall skäras i trekanter.
 
Kanderade apelsinskal blir en jättefin dekoration! Då behövs:
Skalremsor utan det vita från en apelsin 
1 dl socker 
1 dl vatten 
 
Gör såhär: 
Koka upp vatten och socker. Lägg i skalremsorna och småkoka i ca 10 min. Lägg skalen på en tallrik för att svalna och stelna till litegrann.
 
Och här har vi apelsinsås. Ingredienserna till den är:
2 st apelsiner, saften från 
1 st apelsin, skalet från 
1 msk socker 
2 tsk maizena 
1 msk smör 
 
Gör såhär:
Koka upp apelsinsaft och tillsätt sedan skal och maizena och vispa jämnt. Tillsätt sedan smöret och låt svalna. Sila såsen.
 
Dags att lägga ihop desserten! Tryck ut cirklar ur brownien med ett kakmått eller glas, med ca 6 cm i diameter. Lägg upp tallrikar.
 
 
Fyll en spritspåse med moussen och spritsa moussen som ett halvt torn på rundeln.
 
Lägg chokladflarnet på snedden på tornet.
 
 Spritsa vidare på tornet så det får en topp.
 
Ställ några kanderade apelsinskal på toppen av tornet.
 
Ringla apelsinsås runt hela desserten.
 
 Och svårare än så var det inte! Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0