GRÄVMASKINSTÅRTA

 
Här har vi helgens födelsedagstårta till Anders som fyllde 52 år! Han jobbar som grävmaskinist, därav temat på tårtan! Det måste nog ha varit den godaste prinsesstårtan jag någonsin gjort, så det här receptet får fem av fem tårtbitar. Den mättar ungefär 12 personer.
 
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
12 portioner
 
Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3 %)
2 äggulor
1 msk maizena
1 msk socker
1/2 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
 
Fyllning & garnering
5 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt
Ett färdigkavlat grönt marsipanlock
500 g marsipan till grävmaskinen
Blå, gul, röd och svart karamellfärg
Mixade Oreo cookies som föreställer jordhögen
 

Gör såhär:

Tårtbotten: Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Potatismjölet gör kakan extra lätt och luftig. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

 

Vaniljkräm: Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir krämen lätt gråaktig. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret eller fröna från vaniljstången

 

Lägg ihop tårtan: Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt på den understa botten och lägg på nästa. Bred på vaniljkrämen. Lägg på den sista botten. Vispa grädden fast och bred på den ovanpå den. Bred även på grädde i ett tunt lager runt om tårtan. Lägg på marsipanlocket och forma runt tårtan. Forma valfria dekorationer i marsipan, det kan vara en grävmaskin som jag gjorde eller ett valfritt föremål, dekorera tårtan med. Häll på en hög med mixade Oreo cookies som ska föreställa en jordhög.

 

Obs! Tårtan kan förberedas fram till garneringen en dag i förväg. Marsipanen på den färdiga tårtan blir fuktig om den förvaras längre tid i kylskåp och bör läggas på samma dag tårtan ska serveras. Färdig prinsesstårta kan frysas. Tina i kylskåp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0